23. elo, 2022

Fysioterapia, osteopatia, kiropraktiikka, naprapatia - Mikä maksaa?

Köyhän ei sovi ostaa halpaa, kuuluu vanha sanonta. Mut “onks sulla varaa?” kysyttiin TV:ssä vielä jokin aika sitten. Kysymykset ja toteamukset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Maailmantilanne sotineen, epidemioineen ja ilmastokatastrofeineen nostavat sähkön, ruuan ja bensan hintaa. Hoitovelkaa on vaikka muille jakaa. Kaikki tämä heijastuu elinkustannuksiin maalla, merellä, ilmassa ja kaupungeissa. Jos aiemmin oli vaikeaa päästä hoitoon, vielä vaikeampaa se on nykyisin. Veronmaksaja ja loppukäyttäjä saattaa miettiä mistä tässä maksetaan muiden sekoiluja ja säätöjä kuittaillessaan. Epäreilua? No, “elämä on” kuten kärttyinen mummeli tokaisi ivallisesti naapuriaan matkiessaan DNA:n mainoksessa. 

Edellinen saa pohtimaan, että mitkä kaikki tekijät oikeastaan vaikuttavat tuotteen arvoon. Paljonko appelsiinista joutuisi maksamaan ihan vain itsessään? Ilman veroa, kuljetuksia, suojausta ja ilman paikallista markkinatasoa. Siirretään katse pois konkreettisista tuotteista abstraktimpaan. Otetaan tarkasteluun fyssarin (myös OMT), osteopaatin, kiropraktikon, naprapaatin, hierojan ja lääkärin vastaanotot, jossa myydään aikaa ja tietotaitoa. Palvelua sanalla sanoen. 

Hyvin karkean arvion perusteella maantiede heijastuu hintaan 5-15% verran. Eli pohjoisessa maksat palvelusta maantieteen vuoksi vähemmän, etelässä enemmän. Lisäksi maksat auttajasi tilavuokraa, joka riippuu siitä työskenteleekö hän lääkärikeskuksen tiloissa vai ei. Vuokrat lisännevät hintaa 23-37%. Oletettavasti tämä haarukka pätee kautta Suomen. Veroja ja eläkemaksuja ei oteta tässä huomioon, koska, no…verottaja ja eläke. Pakko maksaa. Jos ajatellaan 100 euroa maksavaa käyntiä niin tästä 28-52% on siis muuta kuin tietotaitoon liittyvää kustannusta. Eli 28-52 euroa maksetaan tällöin muusta kuin substanssiosaamisesta. 

Kun otetaan huomioon se tosiasia, että tyydyttävään vasteeseen tarvitaan usein ainakin kolme käyntiä asiantuntijalla, nousevat kokonaiskäyntikustannukset 300 euroon. Usein tarvitaan enemmänkin. Tämä tarkoittaa sitä, että ei-substanssiosaamiseen liittyvät kustannukset sijoittuvat 84-111 euron välille. Kyse on ihan kunnon laskusta kenelle tahansa tavan tallaajalle, joka joutuu maksamaan itse hoitonsa. Kohtuuttomaksi kustannus nousee eläkeläisille, opiskelijoille ja työttömille tänä päivänä. Mitä, jos kaikki se oleellinen tieto voitaisiin pakata yhdeksi tuotteeksi verkkoterapian muotoon? Mitä, jos se maksaisi vain 60-85 euroa? Meidän mielestä tämä kuulostaa paremmalta ja täysin mahdolliselta sekä toteuttamiskelpoiselta vaihtoehdolta.

Vaikka Gigantin motto kuuluukin, että: “se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa”, ei tämän tekstin tarkoituksena ole syyllistää ketään taikka mitään perinteisen palvelun ostamisesta tai myymisestä. On selvää, että tälle on paikkansa ja tätäkin palvelumuotoa tarvitaan. Nyt ja aina. Selvää kuitenkin on, että nykyaikana on olemassa mahdollisuus laajentaa palvelukonseptia tavalla, joka kohtaa yksilölliset tarpeet laajemmin. Me Krempassa olemme ottamassa tämän askelee. Seuraa siis touhujamme, sillä syksyllä / talvella 2022-23 suunnitelmissamme on avata Krempan verkkokauppa.

Jaa tämä sivu