Jäykkä leuka

Syitä leukanivelen jäykistymiselle on lukuisia. Kasvojen, kaulan ja leukanivelen alueen kirurgiset toimenpiteet saattavat johdatella tilanteisiin, joissa leuan liikettä on syytä vältellä kudosparantumisen vuoksi. Relatiivinen immobilisaatio johdattelee yleensä siihen, että käyttämättömän kehon alueen kudosrakenteet sopeutuvat tavalla, joka jäykistää nivelkapselirakenteet tehden suun avaamisen alaleuan liikkeet jäykiksi.

Joskus suun avaaminen ja / tai sulkeminen sattuu, jolloin tulee vältelleeksi toimia kipua provosoineita toimia. Tämä on ainoastaan ymmärrettävää, vaikka se saattaakin johdatella leukanivelen kapselirakenteiden jäykistymiseen. Varsinkin spontaani ja sattumanvarainen kipu saattaa herkästi varomaan ja jäykistämään suun ja leuan alueen eräänlaisena varotoimenpiteenä. Myös puremiseen liittyvä hammaskipu ja -särky tai purennan epäsopivuus saattaavat johdatella toispuoleisuuteen ruuan jauhamisessa, joka on omiaan kuormittamaan purentalihaksia tavalla, joka lisää toispuoleista jäykkyyden tunnetta.  

Suun ja leuan alueen jäykistyminen ei vaadi aina kuitenkaan kipua. Leukanivelen naksuminen ja rahina saattavat johdatella niin ikään tarpeeseen jäykistää suun ja leuan alueen toimintaa. Varsinkin, jos nakse ja rahina kuuluvat ulospäin. Ei ole mitenkään harvinaista, että kiusallisiksi koettuja sosiaalisia tilanteita vältellään tai niistä jopa vetäydytään oireilun vuoksi. Tähän liittyen löydät informaatiota kohdasta naksuva leukanivel.

On olemassa myös tilanteita, joissa leukanivel ei mekaanisesti ole jäykkä, mutta tunne jäykkyydestä on ilmeinen alaleuan liikkeiden aikana. Näissä tilanteissa oireiden taustalle saattaa kätkeytyä pelko leukanivelen / -nivelten sijoiltaan menosta suun avaamisen yhteydessä. Luonnollinen seuraus tällöin on se, että alaleuan liikkeistä tulee hyvin harkittuja ja varovaisia. Liikkeiden hidastuminen ja tonuksen kohoaminen on omiaan luomaan jäykkyyden tunteen. 

On myös tilanteita, joissa ihminen tiedostamattaan jännittelee leukaperiään valveilla ollessaan ja / tai öiseen aikaan. Tällaiset toimet ovat omiaan lisäämään jännitystä purentalihaksissa tavalla, joka synnyttää alaleuan liikuttamiseen liittyvän jäykkyyden tunteen. Tästä aiheesta löydät enemmän tietoa kohdasta bruxismi. Ohessa alla on videoita, joilla kuvataan kokeilemisen arvoisia keinoja, joilla jäykkyyden tunnetta voi koittaa lievittää omatoimisesti.

Leukanivelen kaudaalitraktio

Silloin, kun jäykkyys on ainoastaan toispuoleista, on syytä mobilisoida ainoastaan jäykkää leukaniveltä. Pidä alaspäin suuntaava paine noin 10 sekuntia, toista 10-20 kertaa, sarjoja 2-5. Selvittääksesi mikä on sopiva määrä sarjoja, testaa välillä aukeaako suusi helpommin.

Leukanivelen molemmin puoleinen kaudaalitraktio

Toisinaan leukaniveltä on mobilisoitava samanaikaisesti molemmilta puolilta. Asennossa, johon liike rajoittuu. Pidä alaspäin suuntaava paine 5-10 sekuntia, toista 10-20. Sarjoja 3-5. Harjoite sopii myös masseter lihasten venyttämiseen ja relaksointiin.

Leukanivelen ventraalinen liukuminen eri nivelkulmilla

Suun avaaminen saattaa olla rajoittunut leukanivelperäisistä syistä. Tällöin kannattaa kokeilla liu'uttaa leukaniveltä etusuunnassa. Pidä veto 5-10 sekuntia, toista 10-20 kertaa. Järkevintä on toistaa harjoite siinä asennossa johon liike stoppaa. Tee harjoite useita kertoja päivän aikana.