Niska lukossa - ei huolta!

Niskan nivellukko (Fasettinivelen akuutti liikehäiriö)

Niskan nivellukko on harmiton ja ohimenevä, mutta todella kiusallinen kremppa. Lukkotiloja on erilaisia, mutta yhtäläistä niille on oireilu sillä puolella niskaa, jossa lukko on. Se saattaa tuntua terävänä, paikallisena ja syvälle paikantuvana vihlovana / pistävänä kipuna. Tämä tunne saattaa peittyä hieman myöhemmin lihasten vetäessä jonkinasteiseen kramppiin lukon lähellä. Nivellukon oirealue voi vaihdella sen mukaan mikä nikamaväli oireilee. Todennäköistä kuitnekin on, että takaraivolla ja ylempänä niskaa tuntuva oireilu on ylimmistä nikamaväleistä. Hartiassa ja alempana niskaa tuntuva kipu on todennäköisesti alempaa kaularangasta.

Nivellukko saattaa säikäyttää pahemman kerran - ja pelottaakin - ilmaantuessaan kuin salama kirkkaalta taivaalta. Esimerkistä käyvät tilanteet, kuten herääminen hassusta asennosta, käyminen hammaslääkärillä, horjahtaminen tai yksinkertaisesti hiusten heilauttaminen toiselle puolelle tai nopea pään kiertoliike.

Niskan nivellukko johtaa yleensä toispuoleiseen niskakipuun ja siihen, että pää ja kaula ei kierry eikä taitu sille puolelle, jonne lukko on ilmestynyt. Myös ylös katsominen saattaa sattua eikä kaula taitu juurikaan kivun vuoksi. Yleensä kipua ei ilmene, jos pitää päänsä paikallaan. Liikkeet poispäin siltä oireilevalta puolelta saattavat tuntua kiristysmäisenä kipuna oirepuolella ollen selvästi lievempiä kivun. On kuitenkin syytä muistaa, että tilanne voi olla täysin päinvastainenkin. 

Onneksi tämä vaiva rauhoittuu ja menee ohi itsestään muutaman päivän kuluessa tai viikossa parissa. Mikäli kuitenkin haluat helpottaa oloasi, on ohessa muutamia kikkoja ja konsteja, joilla voit yrittää helpottaa oloasi. Kontaktoi fysioterapeuttiasi tai lääkäriäsi mikäli ohjeet tuntuvat huonoilta.

HUOM! Tämä teksti ei koske eikä sovellu alle kouluikäisille eikä peruskouluikäisille.

 

Pyyhekikka

Yläniskan nitkuttelu treeni