Miten kaularanperäinen pääsärky oireilee?

Miten kaularankaperäinen pääsärky oireilee ja mitä voin itse sille tehdä?

Kaularangassa on rakenteita, jotka voivat heijastaa kivun pään alueelle. Tämän vuoksi termi kaularankaperäinen pääsärky, joka oireilee toispuoleisena kipuna ja särkynä takaraivolla, pään sivustalla ja / tai ohimolla ja / tai silmän takana. Se ei vaihda päänsärkyepisodin aikana puolta eikä laajene ylittäen kehon keskiviivaa. Päänsäryn voimakkuus sitä vastoin saattaa vaihdella. Oireiluun saattaa liittyä myös lievää pahoinvoinnin tuntemusta sekä lievää valoarkuutta. Oireilu kehittyy yleensä hiljalleen ilman selkeää syytä (ei vammaa saati traumaa). Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä eikä ole harvinaista, että problematiikkaa esiintyy kaatumisen, kolahduksen tai liukastumisen jälkeen. Ajan saatossa oireilua ilmenee yleensä yhä useammin ja useammin. 

Oireilua pahentaa yleensä ylläpidetyt asennot, joista tyypillisin on tänä päivänä näyttöpäätetyöskentelyyn liittyvä. Ei kuitenkaan ole mahdotonta, että esimerkiksi erilaisten asennustöiden yhteydessä ilmenee tätä kremppaa, kun joudutaan olemaan kummallisissa asennoissa pitkiäkin aikoja. Myös terveydenhuollon ammattilaiset kuuluvat riskiryhmään. Erityisesti leikkaussalissa työskentelevät ja hammaslääkärit ja myös suuhygienistit. 

Mikäli edellinen kolahti, tutki ja tutustu oheisiin harjoitevaihtoehtoihin.

Mikäli oireiluasi on edeltänyt vamma ja / tai väkivaltainen tilanne, jonka yhteydessä olet kolauttanut / lyönyt pääsi tai niskaasi on väännetty, konsultoi fysioteraeuttiasi tai lääkäriäsi jatkotutkimistarpeesta / harjoitteiden soveltuvuudesta.

Niskan nivelten ja pehmytkudosten mobilisointia

Kaularangan koukistajien treenaamisesta