Kuinka AC nivel oireilee?

Aristava AC nivel

Acromioclaviculaarinivel (AC nivel) on solisluun ja lapaluun välinen nivel. Tämä sanahirviö sijoittuu lähelle ihon pintaa olkapään yläpuolelle. Oireilu kivun ja säryn osalta on yleensä helposti paikannettavissa suppealle alueelle, suoraan kyseisen nivelen päälle. Kipu ja särky pahentuu tyypillisesti kylkimakuulla nukkuessa oirepuoli alaspäin. Tämän lisäksi kipua saattaa tuntua kurotellessa ylöspäin hyllyille tai vastakkaiselle puolelle kehoa. Myös istuminen saattaa voimistaa kipua ja särkyä ja varsinkin mikäli hartiat lysähtävät pitkäksi aikaa eteenpäin.

Kaikki edellä mainitut oireet voivat ilmetä erikseen ja yhdessä riippuen siitä mikä oireilun tausta. Mikäli oirekuvassa korostuu lähinnä kurottelun vaikeus (liikesuuntasidonnainen kipu), on syytä ainakin epäillä toiminnallisesta ongelmasta. Siis siitä, että lapaluuta liikuttavat lihassynergiat eivät toimi asianmukaisella tavalla. Toisaalta, jos oireilua ilmenee kaikissa em. tilanteissa ja oireilua on kestänyt jopitemmän aikaa, on hyvä epäillä nivelkulumamuutosten yhteyttä oireiluun. Muistathan, että tämä ei ole vaarallista. 

Ei ole lainkaan harvinaista, että oireilu on seurausta esimerkiksi vanhasta/vanhoista tapahtumista kuten taklauksista jääkiekossa. Toisaalta oireilu saattaa olla seurausta lajeista, joissa yläraajaa on käytetty hartiatason yläpuolella säännöllisesti (lentopallo, tennis jne.). Alla on muutamia kikkoja, joita kannattaa koittaa itse oireilun laannuttamiseksi. 

Mikäli olet kaatunut ja nivelesi lonksuu kivuliaasti etkä ole käynyt näyttämässä sitä lääkärille, älä tee oheisia harjoitteita.