Päänsärky - Milloin lääkäriin?

Oheen on listattu ranskalaisin viivoin kuvauksia erilaisista tuntemuksista, oireista, piirteistä ja tilanteista. Jokainen niistä on tärkeä, joten älä epäile ottaa yhteyttä lääkäriin mikäli koet, että yksikin niistä koskee Sinua. Huomioithan, että lista ei ole täydellinen eikä ota huomioon kasvuikäisiä. Näin ollen, mikäli epäilet omaa tai läheisen tilannetta tai oiretta, älä epäile ottaa yhteyttä lääkäriin.

- Äkillisesti alkanut ja nopeasti etenevä päänsärky, johon saattaa liittyä valoarkuutta, niskan liikejäykkyyttä ja pahoinvointia ja oksentelua.

-Äkillisesti, yksittäisen ponnistustyyppisen toimen yhteydessä (esim. ulostaminen , yskäisy, kuorman nosto) alkanut pääsärky.

- Ensimmäistä kertaa ilmenevä pääsärky aikuiella ihmisellä. Oireilussa mukana oksentelua, pahoinvointisuutta ja mm. oksentelua.

- Uudenlaista pääsärkyä, johon liittyy yleisoireita (oksentelua, kuumeilua) ja hermostollisia oireita (tunto- ja tajunnan häiriöt) sekä mekaanisia oireita (voimakas niskajäykkyys)

- Niska- ja pääsärky, johon liittyy paljon hermostollisia oireita kuten esim. tajunnan menetykset ilman ennakko-oireita,  huimaus ja epävakauden tunne c rangan liikkeiden yhteydessä, puheen tuottamisen vaikeudet, nielemisen vaikeus ruokailun yhteydessä ja näkökenttähäiriöitä (kaksoiskuvat).

- Äkillisesti alkanut voimakas toispuoleinen ohimokipu, joka tuntuu sykkivältä, jyskyttävältä ja/tai tykyttävältä.

Pään alueella tarkoitetaan tässä sitä aluetta, joka jää kulmakarvojen ja takaraivon väliin (korvalehtien taso). Sivusuunnassa tarkasteltuna pään alue rajoittuu korvien tyviosiin.