Yläraaja - Milloin lääkäriin?

Oheen on listattu ranskalaisin viivoin kuvauksia erilaisista tuntemuksista, oireista, piirteistä ja tilanteista. Jokainen niistä on tärkeä, joten älä epäile ottaa yhteyttä lääkäriin mikäli koet, että yksikin niistä koskee Sinua. Huomioithan, että lista ei ole täydellinen eikä ota huomioon kasvuikäisiä. Näin ollen, mikäli epäilet omaa tai läheisen tilannetta tai oiretta, älä epäile ottaa yhteyttä lääkäriin.

- Paikallinen, arkea häiritsevä yläraajan kipu-oireilu, joka alkanut liukastumisen tai putoamisen myötä. Eikä tilaa ole tutkittu lääketieteellisesti. Erityisesti henkilöt, joilla on tutkitusti osteoporoosi tai henkilöt, jotka käyttävät säännöllisesti kortisonituotteita.

- Yläraajan oireilua (paikallinen tai laajempi kipu, arkuus, paikallinen lämpö) edeltää ulkomaanmatka, jonka yhteydessä ihon läpäisevä toimenpide kuten akupunktio, tautointi, injektio tai kaatuminen, jonka yhteydessä iho rikkoutunut.

- Yläraajan oireilua edeltää kotimaan kamaralla tehty akupunktio, tatuointi, injektio).

- Yläraajan alueen oireilu, johon liittyy yleisoireet kuten vilunväreet, huonovointisuus, kuumeilu ja yleinen heikkouden tunne. 

- Yläraajavamman tai leikkauksen myötä huomattavan voimakas kipu, joka kestänyt poikkeavan pitkään eikä reagoi tulehduskipulääkkeille. Myös turvotusta, paine- tai kosketusherkkyys ilmeinen oirealueella.  

Yläraajalla tarkoitetaan tässä sitä aluetta, joka alkaa olkapäästä ja jatkuu sormiin asti.